Zašto je sobni bicikl odlična sprava za kućno vežbanje

Svi znamo da redovna rekreacija blagotvorno deluje na naše zdravlje, oslobađa nas stresa, doprinosi redukciji viška kilograma, daje nam osečaj zadovoljstva nakon dobrog treninga. Ono što mnogi ne znaju jeste da teretana ili fitnes klub nisu jedino mesto gde se ti efekti mogu postići, I da nam je dovoljan sobni bicikl u stanu kako bi iste efekte replicirali u sopstvenom domu.

  • Kardiovaskularne koristi 

Zdravim odraslim osobama od 18 do 65 godina preporučuje se učešče u umerenim aerobnim fizičkim aktivnostima bar po 30 minuta, 5 puta nedeljno, ili po 20 minuta tri puta nedeljno u energičnim, intezivnim aerobnim aktivnostima. 
Ukoliko redovno I energično vozite sobni bicikl, 45 do 60 minuta u kontinuitetu, to može doprineti smanjenju rizika nastanka koronarnih bolesti, smanjenju krvnog pritiska i LDL holesterola, a uz to smanjiti krvni pritisak u stanju mirovanja, što rasterećuje rad srca i doprinosi njegovoj vitalnosti. 

  • Smanjenje stresa

Energično vežbanje doprinosi lučenju endorfina, neurotransmitera koji se proizvodi u mozgu, takođe poznat kao hormon sreće. Endorfin je poznat kao hormon koji stvara osećaj euforije, redukuje nivo stresa, i jača imuno sistem.

  • Povećanje mišićne izdržljivosti

Ovo predstavlja sposobnost mišića da se u dužem, neisprekidanom periodu angažuju. Kada se vozi sobni bicikl, neophodno je da se savlada otpor tokom obrtaja pedala, što doprinosi povećanju izdržljivosti nožnih mišiča (kvadricepsi, listov, zadnja loža), i gluteusa. Jačanje ovih mišića takođe doprinosi jačanju kostiju, tetiva i ligamenata koji ih orkužuju. 

  • Sagorevanje kalorija

Ukoliko je jedan od vaših ciljeva gubitak viška kilograma, vožnja sobnog bicikla je idealan način da taj cilj ostvarite. Potrebno je da energično vozite sobni bicikl u periodu od 45 minuta da bi sagoreli  između 400 i 600 kalorija. Uzimaju u obzir da 1 kg sala ima oko 7.000 kalorija, ukoliko redovno vozite sobni bicikl, a uz to vodite i računa o ishrani, višak kilograma relativno brzo možete skinuti. 

  • Redukovano opterećenje

Iako spadaju u trening visokog intenziteta, vožnja sobnog bicikla ne predstavlja veliko opterećenje za kukove, kolena i zglobove stopala. Iz tog razloga, mnoge osobe koje su pretrpele ortopedske povrede, uz odobrenje lekara, sobni bicikl vide kao idealnu spravu za vežbanje.